Gece Modu Gündüz Modu

Günümüzde ve geçtiğimiz yıllarda maalesef pandemi kaynaklı çok zor günler geçirdik. Bu zorluklar ile  en fazla karşılaşanlar ise işletmeler, mağazalar ve tedarik zincirleri oldu. Bu yaşanan problemleri çözebilmek için farklı yollar farklı çözümler aranmaya başlandı. Bu arayış içinde olan şirketlerden biride NVIDIA ‘ydı. Pandemiden dolayı yaşanan işgücü, malzeme tedarik edememe ve aşırı enflasyon gibi sorunlara çözüm aramak için NVIDIA Pandemiden dolayı yaşanan işgücü, malzeme tedarik edememe ve aşırı enflasyon gibi sorunlara çözüm aramak için NVIDIA yapay zeka destekli lojistik gücünden yararlanmayı hedefliyor. gücünden yararlanmayı hedefliyor.

Küresel tedarik zinciri günümüzde yaşanan en büyük sorun ve en önemli konu olmayabilir. En önemli ve en büyük sorun olmasa da boş raflar, rekor fiyat artışları ulaşımda büyük zaman kaybı ve para kaybı yaşatan tıkanmış limanlar ve hastalandığı için çalışmayan veya hasta olduğu için ülkeye kabul edilmeyen kamyoncular dünyanın dört bir yanında işyerlerinde ve evlerimizde gündem konusu olmaya başladı.

Daha önce hiç bu kadar fazla etken tarafından zorlanmayan tedarik zinciri bir ürünü ya da bir hizmeti müşteriye iletmek için daha önce hiç bu kadar zorlanmadığının belirtiyor. Yetersiz tedarik ve pandemi sebebiyle reçine, boya ve yarı iletkenler dahil çoğu hammadde de yaşanan kıtlık tüm yılların zirvesine çıkmayı başardı. Üretilen ürünler işçi, konteyner ve kamyon şoförü bulunamaması sebebiyle kargo gemilerinde ya da depolarda depolanmaya başlandı. Bu depolama süreci ürünleri müşteriye iletme sürecini uzattığı gibi bazı ürünlerin kullanım tarihinin geçmesine sebep oldu. Ayrıca müşterilerde çoğu ürünün özel ve zor bulunması nedeniyle artan fiyatlardan hoşnut değiller.

9 trilyon dolarlık lojistik endüstrisi, tedarikte sürecinde yaşanan sorunları engelleyebilmek için otomasyona yatırım yaparak kendisine yapay zeka ve büyük verilerin güvencesi altında yerini ayırttı. Büyük bir analitik firması olan PitchBook Data Inc’e göre, geçtiğimiz yılın ilk üç çeyreğinde 24,3 milyar dolar tutarında girişim fonu toplayan tedarik zinciri teknolojik girişimler için büyük paralar ayırıyor.

YAPAY ZEKA için YATIRIM YAPMAK

Yapay zekaya yatırım yapan firmalar, teknolojiye ve verileri hızlı işleyebilmek  için sağlam temeller atmak istiyorlar. Las Vegas’ta gerçekleşen bir lojistik ve tedarik zinciri konferansında 2022 yılında makine öğrenimi ve yapay zeka yardımıyla tedarik zincirinde oluşan maliyet verimliliğin nasıl arttırılabileceği konuşuldu. Konferansta alınan sonuçlara göre belirlenen hedefler arasında: işgücünde oluşan eksiklikleri gidermek, tedarik zincirindeki verimi arttırmak ve teslimatları daha verimli bir şekilde yönlendirmek bulunuyor.

        Şu an mutfağa gidin ve elinize bir  çikolata alın. O çikolatanın depodan evinize getirmek şu ana kadar hiç bu kadar pahalı olmamıştı. Depolarda ve dağıtım merkezlerinde oluşan yüzde 30 ila yüzde 46 lık çalışan devir oranları sorunun sadece ufak bir parçası.Küresel bir malzeme işleme şirketi olan Dematic, oluşan bu zorluğun üstesinde gelebilmek için, NVIDIA AI platformunda otomatik depo sistemlerine yapay bir zeka ekleyen bilgisayarlı görü uygulamalarını inceliyor.

        Kinetic Vision gibi şirketler, paketleme işleminin her adımını kusursuz bir şekilde geçirebilmek için kameralardan gelen verileri kullanır, verimi yüzde 20’ye kadar hızlandırır ve konveyör arıza süresini büyük ölçüde azaltır. Bu yönleri nedeniyle perakendecilere dakikada 3.000 ila 5.000 dolara mal olabilir.Gideon, 6 River Systems ve Symbotic gibi otonim robot üreten şirketler, malzemeyi depo veya dağıtım merkezleri içerisinde verimli ve güvenli bri şekilde taşıyan otonom robotlar yapabilmek için NVIDIA AI platformunu kullanıyor.Yapay zeka uygulamalarını bulut sistemi üzerinden dağıtılmış uç altyapısı ile güvenli bir şekilde dağıtan, yöneten ve yönlendiren NVIDIA Fleet Command ile yüzlerce dağıtım merkezinde güvenli bir şekilde yönetebilir ve yönlendirebilir.

Dijital İkizler ve Simülasyon

Simülasyonlar mağazaların tedarik ve dağıtım merkezlerinin verimliliğini arttırabilmek ve maliyet verimliliğini arttırmak için en gerekli şey haline geldiler. Bu anlamda çalışmalar yapan ve sanal dünya, 3D tasarım işbirliği platformu olan NVDIA Omniverse hali hazırda kurulmuş dağıtım merkezlerini sanal ortama bire bir aynı şekilde modelleyip simülasyon içersinde simüle etmeyi mümkün kılıyor.Örnek olarak perakendeciler, sahip oldukları dağıtım merkezlerini NVIDIA sayesinde simülasyon içeresinde tasarlayarak yani bir bakıma dijital ikizlerini oluşturarak merkezlerin nasıl çalıştığını ve çalışma sürecini dijital ortam sayesinde test ediyor ve bunlara bağlı olarak iyileştirmeler yapıyorlar.

        Dijital insan simülasyonları, çalışan ergonomisi , üretkenliği ve iş akışı gibi çoğu gerekli bilgiyi test edebilir. Bunun yanında robotlar, NVIDIA Isaac robotik platformu sayesinde eğitilir ve bu platform ile çalıştırılır. Bu sayede en yüksek verimli yerleşim ve en yüksek verimli iş akışı sağlanır.Kinetic Vision, işletmeleri ve perakende, paketlenmiş ürün satan dağıtım merkezlerini optimize etmek için dijital ikiz teknolojesini ve buna bağlı olarak simülasyon oluşturmak için NVIDIA Omniverse kullanıyor.

DAHASI

Üreticiler, tedarik zincirinde çalışan operatörler ve perakendecilerin kendi işlerindeki  zorlukları çözmek için önemli bir çözüm yöntemi olarak AI’ya güveniyorlar.Yapay zeka destekli tedarik zinciri yönetiminin başarılı bir şekilde uygulanması, McKinsey’e göre, daha yavaş hareket eden rakiplere kıyasla, erken benimseyenlerin lojistik maliyetlerini yüzde 15, envanter seviyelerini yüzde 35 ve hizmet seviyelerini yüzde 65 iyileştirmelerini sağladı.Bazı uzmanların küresel tedarik zincirinin en az 2023’e kadar yeni bir normale dönmeyeceğini tahmin etmesiyle birlikte şirketler, kâr hanesi için en önemli önlemleri almak için harekete geçiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

ÇILGIN PROJE neuralink

Son yıllarda adından çok fazla bahsettiren ve yapmış olduğu çılgın projeler sayesinde sıkça konuşulan Elon Musk, geçtiğimiz aylarda…

Doğal Dil İşleme Nedir ?

Doğal dil işleme ( naturel language processing ) dediğimiz kavram aslına bakarsanız bilgisayarlarımızın konuşurken kullandığımız dili anlamasıdır. Bilgisayarımızın…