Gece Modu Gündüz Modu

Son yıllarda adından çok fazla bahsettiren ve yapmış olduğu çılgın projeler sayesinde sıkça konuşulan Elon Musk, geçtiğimiz aylarda insanlık tarihini çok büyük etkileyecek ve çok büyük bir şekilde değiştirecek olan bir projeyi tanıttı. Yapmış olduğu büyük ve gösterişli lansmanda yeni buluşu olan Neuralink ’ i tanıttı.

Neuralink hakkında insanlar ikiye bölünmüş durumda, bir kısım mükemmel bir gelişme olduğunu ve birçok sektörde hayatımız kolaylaştıracağını düşünse de diğer bir kısım bu teknolojinin siber saldırılara çok açık olduğunu ve bu yüzden çok tehlikeli bir gelişme olduğunu düşünmekte. Peki bahsettiğimiz bu Neuralink nedir?

Neuralink Corporation Tesla Motors ve SpaceX gibi sıra dışı ve zorlayıcı projelerin mucidi olan Elon Musk’ın 2017 yılında imlpante edilebilen beyin-bilgisayar ara yüzleri geliştirebilmek adına kar amacı gütmeden çalışan ve faaliyetlerin devam ettiren nöroteknoloji şirketidir.

 100 kişinin çalıştığı bu şirkette geçen aylarda sadece Elon Musk’tan 100 milyon dolarlık toplamda 158 milyon dolarlık bir yatırım aldı.

Elon Musk’ın yapmaya çalıştığı beyin-bilgisayar ara yüzü ne anlama geliyor? Beyinde gerçekleşmesi istenen faaliyetler için oluşturulan sinyalleri algılayıp bu sinyalleri analiz eden ve hedefe ileten bilgisayar tabanlı sistemlere beyin-bilgisayar ara yüzü (Brain Computer Interface-BCI) veya beyin-makine ara yüzü denir.

        Beyin-bilgisayar ara yüzleri, insan beynine yerleştirilen Link(çip) implantı ya da kafa derisine yerleştirilen elektrotlar sayesinde insan beyninde oluşan sinyalleri kullanarak, yorumluyor ve komutları gerçekleştirerek; beynin internete bağlı olan her cihazı kontrol edebilmesine ve o cihazları yönetebilecek güce sahip olmasını sağlıyor. Daha basit bir şekilde anlatacak olursak çoğumuz google asistan ya da siri kullanıyoruz. Geliştirilen Neuralink sayesinde internete bağlı cihazları tıpkı google asistan ya da siri kullanıyormuş gibi kontrol edeceğiz aradaki tek fark birinde telefon ya da tablet gibi cihazları kullanırken diğerinde beynimizde ya da kafa derimizin altında yer alan çipleri kullanacağız.

        Aslına bakarsanız insan beynindeki komutların dijital ortama aktırılmasının istenilmesi yeni bir fikir değil. Ünlü fizikçi Stephen Hawking’in  kullandığı bilgisayarın konuşabilmesi için öncelikle Stephen Hawking’in gözleriyle ekrana yazı yazmak zorundaydı fakat Elon Musk’ın geliştirmekte teknolojide ise sadece söyleceği şeyleri beyninde düşünmesi yeterli olacaktır.

Neuralink beyne direkt yerleştirilebilen kablolardan ve kafatasına yerleştirilebilen bir adet çipten meydana geliyor. Fakat son çalışmalar sonrasında Neuralink’in gerçekleştirdiği bir ameliyat robotu sayesinde bu kafatasında duran kablolar beynin içerisine yerleştirilecek. 

Operasyon gerçekleşirken bir anestezi yapılmaya gerek duyulmadan kafatasının bir kısmı kesilerek kablolar kafatasının içine yerleştiriliyor. Bu kafatasının içeresine yerleştirilen kablolar sayesinde beyindeki nöronları algılamaya yarıyor. Neuralink ’in geliştirmiş olduğu yapay zeka sayesinde beyinde bulunan damarların yerlerini bularak haritalarını çıkarıyor ve bu kabloları damarların bulunmadığı kısımlara yerleştiriyor. Bu yüzden beyinde herhangi bir sıkıntı, bir kanama ya da ezilme meydana gelmiyor.

neuralinkin amacı nedir ?

Neuralink ’in asıl amacı beynine hasar olan insanlara daha rahat bir yaşam sürebilmeleri için yardım etmek. Bu yeni çağ açan projenin başında yer alan Max Hodak, projenin felçli, parkinsonlu hastalara kadar birçok hastalıkla kullanılabileceğini ve hastaların hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor. Bunun yanında hafıza kaybı, işitme kaybı, görme kaybı, uykusuzluk ve depresyon gibi hastalıklara da çözüm olacağı düşünülüyor ve bunun üzerinde çalışılıyor.

        Yatırımcıların dahil olduğu bir toplantıda konuşan Neuralink ’in baş cerrahi doktoru Matthew MacDougall insanlar üzerinde yapılacak deneylere geçildiği zaman ilk amaçlarının felç ve omurilik felcine çözüm bulmak olduğunu belirtti.

        Stanford Üniversitei nöroloji profesörü Sergey Stavisky Elon Musk’ın ve şirketin beynin içerisine yerleştirilen bir sisteme geçmekte büyük bir yol kat ettiklerini ve  tarihte bir ilk olduğunu söylüyor.

Beyin-bilgisayar arayüzü konusunda Microsoft, Facebook gibi büyük şirketlerin devam eden projeleri olmalarına rağmen şu anda yarışta Elon Musk ’un önde olduğunu söyleyebiliriz.

        Neuralink Corporation tarafından gerçekleştirilen ve ABD Gıda ve İlaç İdaresinden çığır açan cihaz ödülünü almış olan çip şu ana kadar sadece hayvanlar üzerinde test edildi. Lansman sırasında, Elon Musk Kaliforniya Üniversitesi beraberliğinde maymunlar üzerinde çalışmaya başlanılacağını açıklayarak, “Maymunlar, beyinleriyle bilgisayarları kontrol etmeyi başardılar. Sadece bilginize” demeyi de unutmadı.

siber güvenlik nasıl sağlanacak

Neuralink gibi teknolojilerin insanlığa sunacağı mükemmel teknoloji yanında; insan beyninin dijital ortama aktarılırken oluşabilecek siber saldırılar ve siber güvenlik sorunları konuşuluyor.

        Diğer bir deyişle, Neuralink sayesinde insan beyniyle bilgisayar arasında kurulacak bağlantıların ters mühendislik yöntemiyle ters yönde işlenmesi varsayımı yani beyinden aldığımız komutları bilgisayara göndermek yerine bilgisayardan aldığımız komutu beyine göndermek bilgisayar sinyalleri sayesinde bir insan beynine hükmedebileceğimiz anlamına geliyor. Bu yüzden büyük bir siber tehdit olarak görülüyor. Bu komple teorilerine açık olan çalışmayı yapan Elon Musk ise şu şekilde bir açıklama yaptı “Bu cihazı takanlar bir anda insanların beynini ele geçirecek değil.” Bu açıklama ile insanların komple teorilerine değil, bilimsel bir olaya odaklanmalarına yol açtı.

        Başka bir yandan, yapay zekanın yanlış kullanılması sonucunda insanlığın epey bir problem yaşayacağına dikkat çeken Elon Musk; Neuralink projesini, insanlar ile teknolojiyi bilgisayarları eşitlemeye çalıştığını düşünen büyük bir insan grubu da bulunmakta.  

        Son olarak Elon Musk bu yılın sonuna kadar insanlar üzerinde deney yapabilmek adına ABD otoritelerinden gerekli izinleri almayı umuyor ve bu izinler için çalışıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar
yapay zeka destekli lojistik

yapay zeka destekli lojistik

Günümüzde ve geçtiğimiz yıllarda maalesef pandemi kaynaklı çok zor günler geçirdik. Bu zorluklar ile  en fazla karşılaşanlar ise…

Yapay Zeka Nedir ?

Çağımızın üzerinde en çok çalışılan teknoloji olan ve gelişime en çok açık olan konusu Yapay Zekayı gelin beraber…