Merhaba değerli okurlar, Bu yazımızda sizlere Sembolik Link nedir ? ve Mklink Nasıl kullanılır ?sorularını yanıtlamaya çalışacağız. Sembolik Link ( Symbolic Link ) windows üzerinde oluşturulan kısayolların gelişmiş halidir diyebiliriz. Peki gelişmiş derken nasıl ? Örneğin; C:\adam dizinine bir program kuracaksınız program buranın dışında yüklemeye izin vermiyor ya da C:\ dizininizde bu uygulamayı kuracak bir alan yok, burada Windows’un sembolik link ( Symbolic Link ) oluşturma uygulaması Mklink devreye giriyor. Mklink uygulamasıyla C:\adam dizinini herhangi boş dizinimiz olan bir diskteki klasöre bağlayabiliriz. Bu senaryoları network üzerindeki bir dizini kullanacak şekilde de çoğalta biliriz. Örneklere gelmeden önce Mklink Nasıl kullanılır konusuna gelin birlikte inceleyelim.
mklink nasıl kullanılır ?
Yönetici olarak bir Komut İstemi ( CMD ) penceresinde mklink komutunu kullanarak sembolik bağlantılar oluşturabilirsiniz. Birini açmak için, Başlat menünüzdeki “Komut İstemi” kısayolunu bulun, sağ tıklayın ve “Yönetici Olarak Çalıştır” ı seçin.
Konu geldi mklink ’i nasıl kullanacağımıza, ilk olarak başlat menüsünden Komut İstemi ( CMD ) Kısayolunu bulup sağ tıklayarak Yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçiyoruz.
Açılan komut istemi penceresinde mklink yazarak enter tuşuna bastığımızda mklink ’in parametrelerini gösteren bir çıktı alacağız, Bu kısım uzun zaman kullanmadığınızda hızlı göz gezdirebilmek için oldukça faydalı.
Mklink 3 bölümden oluşmaktadır.
mklink <parametre> <kaynak> <hedef>
Parametreler :
/D = Yerel ve Ağ üzerindeki bir dizin için sembolik link oluşturur. Mklink ’de herhangi parametre girmezseniz default olarak bu parametreyle işlem yapacaktır.
/J = Yerel bağlantı oluşturur.Yani bu komutla yapacağınız bağlantıları sadece yerel olarak olarak kullanabilirsiniz.
/H = Doğrudan dizin yerine dosyaya odaklı bir bağlantı oluşturur.
öRNEKLER
Bir dizine işaret eden sembolik link oluşturmak istediğinizde /D kullanın. Örnek:
mklink /D <Kaynak> <Hedef>
Bir dosyaya işaret eden Sembolik Link oluşturmak istediğinizde /H kullanın.Örnek;
mklink /H <Kaynak> <Hedef>
Dizin bağlantısı olarak da bilinen bir dizine işaret eden bir sabit bağlantı oluşturmak için /J kullanın:
mklink /J <Kaynak> <Hedef>
Örneğin, C:\testalani dizininde C:\Users\Savasanadam\Desktop ‘u gösteren bir dizin bağlantısı (bir klasöre sabit bağlantı) oluşturmak istiyorsanız, aşağıdaki komutu çalıştırırsınız:
mklink /J C:\testalani C:\Kullanıcılar\Savasanadam\Desktop
Boşluklu yolların başına ve sonuna tırnak işaretleri koymanız gerekir. Kullanmadığınız takdirde komut istemi (CMD) verdiğiniz dizini boşluk olan yere kadar okuyacaktır. Örneğin, klasörler bunun yerine
mklink /J C:\Test Klasoru C:\Users\savasanadam\yeni klasör Klasör
olarak adlandırılmışsa, bunun yerine aşağıdaki komutu kullanırsınız:
mklink /J “C:\Test Klasoru” “C:\Users\savasanadam\yeni klasör Klasör”
sembolik link nasıl silinir ?
Oluşturduğunuz Sembolik linki silmek için, başka bir dosya veya klasörde yaptığınız gibi onu silebilirsiniz. Bu işlemi yaparken bağlandığı dosya veya klasör yerine Sembolik linkin kendisini silmeye dikkat edin !