Gece Modu Gündüz Modu

Dosya zamanı (File Time) disk üzerinde bulunan dosya sisteminde oluşturulan dosya ve klasörler için oluşturma zamanı, son erişim tarihi vb. bilgilerin tamamına verilen isimdir. Dosya zamanı (File Time) bilgilerinin saklanmasındaki önemli husus ise dosya sistemidir çünkü her dosya sisteminde dosya zamanı (File Time) bilgileri tutulmaz ve aralarında dosya zamanını kaydetme konusunda farklılıklar bulunur. Biz bugün ki yazımızda NTFS ve FAT Dosya sistemlerindeki dosya zamanı (File Time) farklılıklarını kısaca karşılaştırarak aklınızda bir fikir oluşmasını sağlayacağız. Şimdi gelelim bu farklılıklara..

NTFS VE FAT DOSYA ZAMANI FARKLILIKLARI

İlk olarak Ntfs dosya sistemi ele aldığımızda Dosya zamanı (File Time) bilgilerini UTC biçiminde kaydetmektedir, bu şu demek oluyor verinizi dünyanın neresine getirirseniz getirin zaman kavramı UTC standartlarına göre belirlenir. Ayrıca gün ışığından yararlanma için yapılan uygulamalardan da etkilenmemektedir.

Fat dosya sistemini ele aldığımızda ise Dosya zamanı (File Time) bilgilerini bilgisayarımızın yerel saatine göre kaydetmektedir., bilgisayarınızın yerel saatine göre zaman değerlerini kaydeder.

Bunları anlattıktan sonra kafası karışanlar için şöyle bir örnekle toparlamak istiyorum NTFS birimde İstanbul’da saat 15:00’da kaydedilen bir dosya Londra’da 13:00 olarak gözükürken, Eğer bu işlem FAT biriminde yapılsaydı dosya zamanı (File Time) bilgisayarımızın yerel saatine göre kaydedileceğinden dolayı saat 15:00 olarak gözükecekti

SONUÇ

Sonuç olarak tüm dosya sistemleri dosya zamanı (File Time) bilgisini kaydetmez ve tüm dosya birimlerinde kaydetme biçimi farklıdır. Fat üzerinde dosya zamanı (File Time) oluşturma çözünürlüğü 10 milisaniye iken, yazma süresi 2 saniyelik bir çözünürlüğe erişim süresi ise 24 saatlik çözünürlüğe sahiptir. Ayrıca NTFS dosya sistemi, son erişimden sonra bir dosyanın son erişim zamanına kadar güncellemeleri 1 saate kadar geç yansıttığınıda unutmamakta fayda var. Artık dosya zamanının ne olduğuna dair bir fikrimiz olduğuna göre, Robocopy vb. uygulamalar ile sunucu vb. sistemler arasında yapacağımız data transferi konusunda dikkat etmemiz gereken bir konuyu özetlemiş olduk.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

HEARTBLEED ZAFİYETİ

OpenSSL HeartBleed Zafiyeti nedir ve nasıl kullanılır ? Heartbleed zafiyeti, OpenSSL’in kütüphanesinde yer alan güvenlik zafiyetinden ortaya çıkan…